Odgovor na Trampove carine na uvoz čelika i aluminija

Japan razmišlja o uvođenju carina na uvoz američkih proizvoda

Autor: Index.hr
17.05.2018 07:44
A
A
A

Japan razmatra uvođenje carina na uvoz američkih proizvoda u vrijednosti od 409 miliona dolara, kao odgovor na carine na uvoz čelika i aluminija u SAD, koje je nedavno nametnuo američki predsjednik Donald Tramp (Trump), objavila je javna televizija NHK.

Japanska vlada priprema se ove sedmice obavijestiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) o tom planu, što je nužan postupak prema svjetskim trgovinskim pravilima, objavila je NHK.

Planirane protumjere

Taj potez, vjerovatno, je dio nastojanja da Vašington doda Japan na popis zemalja koje su izuzete od američkih carina. 

Vašington je, naime, uveo te carine, ali je neke zemlje privremeno izuzeo od primjene tih carina.

Planirane protumjere Tokija bile bi iste vrijednosti kao i carine koje je nametnuo Vašington, javlja NHK.

Jedan dužnosnik vlade kazao je da Tokio razmišlja o poduzimanju nekih oblika akcije temeljenih na pravilima WTO-a, no nije donesena konačna odluka o tome treba li poduzeti protumjere.

Šok za političare

- Ništa se još nije odlučilo o tome kakav ćemo konkretni odgovor poduzeti: analiziramo utjecaj američkih carina na japanske kompanije i pozivamo Vašington da ponudi Japanu izuzeće - izjavio je jedan dužnosnik Reutersu pod uvjetom anonimnosti jer nije ovlašten javno govoriti. 

Japan je jedini veliki američki saveznik koji nije izuzet od Trampove odluke o carinama, koja je došla kao šok za mnoge političare, s obzirom na bliske veze japanskog premijera Šinzoa Abea (Shinzo) s predsjednikom SAD.

S obzirom na jake odbrambene veze Japana sa Sjedinjenim Državama, Tokio se s oprezom pridružuje koracima Kine i Evropske unije, koje su oštro reagirale na odluku SAD najavom protumjera. 

Međutim, neki vladini dužnosnici nisu isključili mogućnost podizanja trgovinskog spora u WTO-u protiv američkog poteza.