U KAIRU SASTANAK

Hamas objavio da je većina Palestinaca ubijenih u Gazi pripadala njihovoj grupi

Index.hr

17.5.2018

Visoki dužnosnik Hamasa izjavio je u srijedu da velika većina Palestinaca ubijenih ove sedmice u protestima i sukobima s izraelskom vojskom u Pojasu Gaze pripada islamističkom pokretu koji upravlja tom enklavom.

Visoki dužnosnik Hamasa Salah el-Bardaouil izjavio je za jednu palestinsku televiziju da je od 50 od 62 u ponedjeljak ubijenih Palestinaca pripadalo tom islamističkom pokretu.

Izraelska vojska i vlada, suočeni s kritikama nakon smrti Palestinaca u izraelskoj paljbi u ponedjeljak, tvrde da je proteste organizirao Hamas.

Hiljade Palestinaca su 30. marta u Pojasu Gaze pokrenule proteste protiv izraelske blokade i za pravo Palestinaca da se vrate na zemlju s koje su pobjegli i s koje su protjerani nakon osnivanja države Izrael 1948.

Nasilje u ponedjeljak je koincidiralo s otvaranjem nove Američke ambasade u Jerusalemu. Gvatemala je, također, otvorila u srijedu u Jerusalemu svoju novu ambasadu u Izraelu i izazvala bijes palestinske uprave.

Izraelska vojska optužuje Hamas, koji je na popisu terorističkih organizacija SAD, EU, Izraela i mnogih drugih zemalja, da je iskoristio trenutak da bi u masu okupljenih ubacio naoružane muškarce i postavio eksplozivne naprave duž granice.

Izraelska vojska tvrdi da samo brani granice od moguće infiltracije Palestinaca. Nasilje u Gazi u ponedjeljak je najkrvaviji dan izraelsko-palestinskog sukoba od 2014.

Papa Franjo je rekao da je "veoma zabrinut eskalacijom nasilja u Svetoj Zemlji", ruski predsjednik Vladimir Putin je pozvao na "odustajanje od nasilja", dok je njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov "bogohulnim nazvao uspoređivanje više desetaka mirnih demonstranata s teroristima".

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je osudio šutnju međunarodne zajednice pred "izraelskom tiranijom", dok arapski ministri vanjskih poslova trebaju u četvrtak u Kairu održati vanredni sastanak o "izraelskoj agresiji protiv palestinskog naroda". Napetost se stišala u Pojasu Gaze uoči ramazana, muslimanskog mjeseca posta.


Source: Palestinians bury 8-month-old baby on Nakba day by ReutersNews

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.