SOFIJA

Završen samit EU - zapadni Balkan: Region je sastavni dio Evrope

Zajednička fotografija učesnika Samita ( Avaz.ba)

S. N.

17.5.2018

Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Sofije 

Naredni samit Evropske unije i zapadnog Balkana održat će se za dvije godine u Hrvatskoj, u vrijeme kada ta država bude predsjedavala EU. To je jedan od zaključaka upravo završenog samita u Sofiji.

Ovaj skup održan je nakon 15 godina pauze i rezultirao je nizom zaključaka, objavljenih u zajedničkoj deklaraciji.

Nju su potpisali kako čelnici EU tako i predstavnici šest zapadnobalkanskih država na ceremoniji pred novinarima.

U Deklaraciji se navodi ponovljeno opredjeljenje da region bude dio EU kada ispuni neophodne preduvjete.

- EU je odlučna da pojača i intenzivira svoj angažman u regionu na svim nivoima da bi podržala političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju zapadnog Balkana, i kroz povećanu pomoć koja će se temeljiti na vidljivom i održivom napretku u oblasti vladavine zakona te socioekonomskim reformama - navodi se u Deklaraciji.

Ističe se i da su balkanski lideri prihvatili da će se pojačano boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala, unaprijediti upravu te poštivati ljudska i manjinska prava.

EU je pozvala države regona na poboljšanje međusobnih odnosa te da riješe pitanja iz prošlosti i međusobne nesporazume. Unija će sa svoje strane snažno pomoći u povezivanju ljudi i tržišta regiona, posebno u oblasti digitalnog tržišta. Istaknuta je i energetska sigurnost te zatraženo od regiona da poboljša energetsku efikasnost, prekograničnu povezanost u toj oblasti, kao i jači akcent na korištenju obnovljivih izvora energije.

Pozdravljeno je i opredjeljenje balkanskih lidera da ukinu administrativne barijere i dovrše proces stvaranja regionalnog tržišta električne energije.

- Borba protiv terorizma i ekstremizma, uključujući i suzbijanje finansijskih tokova, kao i radikalizacija i povratak stranih ratnika zahtijevaju našu povećanu zajedničku saradnju - jedan je od zaključaka.

Posebno je istaknuto i da su "rezultati u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala od suštinskog značaja za političku i socioekonomsku transformaciju regiona". EU će, zajedno sa šest balkanskih država naročito raditi protiv trgovine bijelim robljem, proizvodnje droge te njenog krijumčarenja, zajedno s naoružanjem, ali i ljudima.

Uz Deklaraciju, usvojena je i agenda prioritetnih oblasti na kojima će se raditi u narednom periodu.

Tusk: Nema plana B 

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je, po završetku samita, na svom Twitter nalogu napisao da zapadni Balkan samo i jedino ima mjesto u EU i da alternative tome nema.

- Nema plana B - istakao je on u svojoj objavi na ovoj društvenoj mreži.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.