SAMIT U SOFIJI

Kako izgleda kad se ljuti politički rivali sretnu iza kulisa

Blic.rs

17.5.2018

Samit u Sofiji, na kom su se danas okupili zvaničnici Evropske unije i zapadnog Balkana, spojio je na jednom mjestu i brojne političke rivale. 

Uprkos bilateralnim sporovima, otvorenim pitanjima i problemima na koje godinama ne može da se da konačan odgovor, susreti u Sofiji protekli su u prijateljskoj atmosferi.

Ljubav koja je u zraku dokumentirao je bugarski novinar Georgi Milkov, podijelivši na Facebooku fotografije upravo uz takav opis. Na njima se vide mnogi ljuti rivali u političkom ringu kako se grle i smiju u opuštenoj atmosferi.

Na prvoj fotografiji lideri Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), Njemačke Angela Merkel i Velike Britanije Tereza Mej (Theresa May) opušteno šetaju u pratnji bugarskog predsjednika. Velika Britanija bi sljedeće godine trebala istupiti iz Evropske unije, koju Merkel i Makron pokušavaju da reformiraju.

Srdačne pozdrave razmijenila je Mej i sa šefom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom (Jean-Claude Juncker).

Na još jednoj fotografiji novinar je zabilježio susret makedonskog i grčkog lidera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa (Alexis Tsipras)Grčka i Makedonija vode dugogodišnji spor zbog naziva Makedonije. U posljednjih godinu Skoplje pokušava ubrzati pregovore s Grčkom da bi što prije pristupilo NATO i EU. Međutim, Cipras je nedavno izjavio da je postizanje dogovora još daleko. 

U Sofiji je zabilježen i susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hašima Tačija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.