GLOBUS

Poljak proveo 18 godina u zatvoru zbog silovanja i ubistva tinejdžerke, a kad je izašao, otkrio je nevjerovatnu istinu

Blic.rs

17.5.2018

Tomaš Komenda, pogrešno osuđen zbog silovanja i ubistva 15-godišnje djevojčice na jugozapadu Poljske 1997., oslobođen je nakon 18 godina zatvora, nakon što su roditelji ubijene tinejdžerke pokrenuli kampanju za njegovo oslobađanje. Poljski sud je zaključio da Komenda nije mogao biti odgovoran za taj zločin, koji je šokirao javnost zemlje. 

- Posljednjih 18 godina se pitam šta sam to pogrešno uradio da se moj život pretvorio u pakao – rekao je Komenda, dodajući da su ga tretirali "kao smeće".

Komenda je istakao da sada ide na psihološke terapije, prenosi "Mirror".

Roditelji ubijene djevojčice su izjavili da su posumnjali u Komendinu krivicu i zatražili od vlasti da preispitaju osudu. Oslobađajuća odluka suda zasnivala se na DNK dokazu predstavljenom tokom originalnog suđenja 2004., za koji je kasnije pokazano da nije pouzdan. Komenda je oslobođen zahvaljujući novim, naprednim forenzičkim tehnikama.

Pretres slučaja je, također, otkrio greške u prikupljanju dokaza, ali i Komendinom svjedočanstvu. Komenda je rekao da su ga tukli tokom ispitivanja, i to toliko teško da bi “priznao ubistvo pape” da su mu to tražili. Njegov advokat je već najavio da će Komenda tražiti 2 miliona funti odštete za presudu i godine provedene u zatvoru, prenosi Blic.rs.

Ministar pravde Zbignjev Ziobro, koji je lično naredio ponovno razmatranje slučaja, rekao je da oslobađanje Komende pokazuje da se greške pravosudnog sistema mogu ispraviti.

- Niko ne može Tomašu Komendi vratiti izgubljene godine, ali oslobađanje ipak vraća osjećaj dostojanstva nevinom čovjeku koji je pogrešno osuđen – rekao je Ziobro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.