SPOR OKO IMENA

Zaev i Tsipras dogovorili "prihvatljivu" opciju u sporu oko imena

Fena

17.5.2018

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u četvrtak da se dogovorio sa svojim grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom oko rješenja o okončanju dugotrajnog spora o imenu između dva susjeda.

- Raspravljali smo o brojnim opcijama i dogovorili smo se oko one koja je najprihvatljivija za obje strane - izjavio je Zaev novinarima nakon sastanka s Tsiprasom na samitu čelnika Balkana i Evropske unije u Sofiji, ne pojašnjavajući dodatno svoju tvrdnju.

Tsipras je, međutim, bio oprezniji, rekavši da dvije strane "još nisu u poziciji" da objave sporazum o okončanju 25-godišnjeg spora, istovremeno priznajući da su na dobrom putu da ga razriješe.

- Vjerujem da smo prešli najveći dio puta, ali je još ostalo puta za preći - izjavio je on na konferenciji za novinare.

Spor oko imena između dvije zemlje datira iz 1991. kada je Skopje proglasilo nezavisnost od bivše Jugoslavije koja se raspala u nizu krvavih ratova.

Atina se protivi imenu Makedonije jer ima sjevernu pokrajinu istog imena i strahuje da bi to moglo implicirati teritorijalne pretenzije.

U 1993., tek nakon usvajanja provizorniog imena - Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija - ta zemlja je konačno primljena u Ujedinjene nacije.

Većina drugih zemalja, među kojima su Rusija, Sjedinjene Države, pa čak i Kina, priznale su balkansku zemlju pod njenim ustavnim nazivom, Republika Makedonija.

Spor je, međutim, omeo njene ambicije da se pridruži EU i vojnom savezu NATO, prenosi AFP.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.