SPOR OKO IMENA

Novi prijedlog: Dogovoreno novo ime Makedonije

Blic

18.5.2018

Makedonska strana ponudila je novi prijedlog za rješenje spora oko imena u pregovorima s Grčkom - "Republika Ilindenska Makedonija", javlja makedonski portal A1ON pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Prema tim izvorima, novo ime mora da bude za opću upotrebu, na čemu insistira Grčka.

Iako se do sada kao rješenje najviše spominjalo ime "Republika Gornja Makedonija", sagovornici A1ON tvrde da je "Republika Ilindenska Makedonija" prijedlog iz posljednjeg kruga razgovora dvije strane.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je jučer u Sofiji da je sa grčkim kolegom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obje strane te da očekuje da će rješenje biti ponuđeno u junu prije samita lidera EU.

- Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za sve strane - rekao je Zaev, ne precizirajući o kojoj je opciji riječ.

Grčki premijer Aleksis Cipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi s njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vrijeme da se govori o dogovoru s Makedonijom o rješenju višedecenijskog spora oko imena.

Cipras je novinarima nakon samita rekao da predstavnici dviju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora do kraja jula.

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.