EU tuži Italiju jer nije uspjela zaustaviti širenje vrlo opasne bakterije

NEMAR

EU tuži Italiju jer nije uspjela zaustaviti širenje vrlo opasne bakterije

Evropska unija (EU) odlučila je podići tužbu protiv Italije zbog neuspjelog zaustavljanja širenja vrlo opasne bakterije koja napada maslinike, što bi u konačnici vladu u Rimu moglo stajati visokih novčanih kazni.

Bakterija Xylella fastidiosa pojavila se na jugu Italije u pokrajini Apulija, u peti Apeninskog poluotoka gdje se u dramatičnom obliku pojavila bolest brzog sušenja maslina.

O svemu je 2013. godine bila obaviještena Evropska komisija, no potezi koje italijanske vlasti od tada provode s ciljem zaustavljanja njezina širenja odvijaju se sporo i kontroverzni su.

Jedna od najopasnijih bakterija

EK tu bakteriju opisuje "kao jednu od najopasnijih bakterija koja napada biljke diljem svijeta, izazivajući mnoštvo različitih bolesti i rezultirajući ugibanjem zaraženog bilja, uz velike štete za poljoprivredu".

Propisi EU nameću drastične mjere, uključujući potpuno uništenje stabala u najteže pogođenim područjima s ciljem zaustavljanja širenja te bakterije.

Takvim potezima protive se lokalni aktivisti koji tvrde da stabla maslina u pokrajini Apulija - od kojih su neka stara i stoljećima i smatraju se lokalnim blagom - mogu biti spašena na manje brutalan način.

Nema dokaza da bi alternative metode istrebljenja te bakterije mogle biti uspješne, no uništenje bolesnih stabala lokalne vlasti kontinuirano odgađaju zbog pritužbi tamošnjih aktivista.

Prema udruženju poljoprivrednika ''Coldiretti'', Xylella je zarazila 10 miliona stabala u Apuliji, izazivajući štete teške milijardu eura, i širi se prema sjeveru.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH