SVIJET

Čileanski biskupi ponudili Papi kolektivnu ostavku zbog skandala s pedofilijom

Index.hr

18.5.2018

Ukupno 34 čileanska biskupa koja su ove sedmice bila na kriznom sastanku s papom Franjom zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja u njihovoj zemlji ponudila su ostavku, rekli su biskupi u izjavi objavljenoj u petak.

Za sada nije jasno hoće li Papa prihvatiti sve ostavke ili tek pojedine.

Uništena vjerodostojnost

- Svoje položaje stavljamo u ruke Svetom Ocu i njemu ostavljamo da slobodno odluči za svakog od nas - napisali su biskupi u izjavi u kojoj se ispričavaju Čileu, žrtvama zlostavljanja i Papi.

Skandal je uništio vjerodostojnost Crkve u nekoć čvrstoj katoličkoj zemlji. Osim toga, narušio je i Papin imidž jer je ove godine on snažno branio biskupa optuženog za navodno prikrivanje prije nego što se njegov položaj promijenio.

Sastanak nakon istrage

Ovosedmični sastanak održan je nakon vatikanske istrage o biskupu Huanu Barosu (Juan Barros), kojeg je Papa imenovao 2015. uprkos optužbama da je prikrivao seksualno zlostavljanje maloljetnika koje je počinio Barosov mentor Fernando Karadima.

Karadima je sada 87-godišnjak i živi u staračkom domu u Čileu. Uvijek je opovrgavao optužbe. Baros je rekao da nije znao za bilo kakve prijestupe.

Vatikan je u petak potvrdio izvještaje čileanskih medija da je Papa ove sedmice biskupima predao dokument u kojem ih se optužuje za uništavanje dokaza seksualnih zlodjela i izostanak zaštite djece od svećenika predatora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.