SUDBINE

Amputirali mu ruke i noge zbog greške ljekara: Rekli su da ima grip, a sad skuplja novac kako bi ostao živ

Telegraf.rs

20.5.2018

Ljubitelj sporta David Morana (Davide) od januara je vezan za krevet jer ljekari u Mursiji u Španiji, gdje je živio, nisu otkrili smrtonosnu bakteriju, koja izaziva meningitis

David je primljen u urgentni centar u Mursiji, zbog slabosti, povišene temperature i bolova u vilici. Tamo su mu analizirali krv i mokraću, ali ništa nisu otkrili i otpustili su ga s diganozom gripa.

Mladiću je, međutim, bivalo sve lošije. Temperatura mu je porasla na preko 39 stepeni i počeo je da povraća, a dan kasnije se probudio sa smeđim mrljama na licu.

- Osjećao sam se veoma slabo. Imao sam bolove u stopalima, osjećaj je bio kao da su mi se noge smrzle. Kada sam skinuo čarape, vidio sam da i na stopalima imam tamne mrlje, ali veće nego na licu - kaže David.

Poslije toga je ponovo otišao u bolnicu, gdje su otkrili da ima meningitis, ali je bilo prekasno.

Zbog infekcije, za manje od dva dana mrlje su postale ljubičaste i proširile su se po cijelom tijelu. Otkazalo mu je više organa i borio se za život.

Za samo sedam dana, mladom sportisti amputirali su obje ruke i noge. David na internetu prikuplja novac za proteze kako bi mogao sasvim sam da se brine o sebi i da se normalno kreće.

Kaže da je svaki slobodan trenutak koristio da se bavi sportom: plivanjem i trčanjem, ali da je isto tako uživao u kuhanju i druženju.

I pored muka koje je preživio ne gubi nadu. Prije dvije sedmice je otpušten iz bolnice i raduje se što će početi život iznova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.