SVIJET

Stiven Mnučin saopćio da SAD i Kina "zamrzavaju" trgovinski rat

AFP

Agencije

21.5.2018

SAD su se povukle od pokretanja trgovinskog rata s Kinom, saglasivši se da predložene tarife za kineski uvoz stave "na čekanje".

Tako je svijet barem za neko vrijeme mimoišla prijetnja trgovinskim ratom koja je prijetila da destabilizira globalnu ekonomiju.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin ) objavio je da SAD i Kina "zamrzavaju" trgovinski rat zbog postizanja dogovora o suspendiranju kaznenih tarifa koje su ove godine uzdrmale globalna tržišta.  

- Trgovinski rat stavljamo na čekanje trenutno, saglasili smo se da stavimo tarife na čekanje dok pokušavamo da dogovorimo okvir - rekao je Mnučin za ''Fox News''.

Napredak u odnosima dvije sile došao je nakon dva dana razgovora između Mnučina i potpredsjednika Kine Liu Hea prošle sedmice u Vašingtonu.

Mnučin je rekao da je Kina prihvatila neke obaveze prema SAD koje bi trebale smanjiti američki trgovinski deficit s Kinom, koji je u 2017. godini dostigao 375 milijardi dolara. Međutim, Peking se nije saglasio da smanji deficit za određeni iznos uprkos tome što je Trampova (Donald Trump) administracija insistirala na smanjenju deficita za 200 milijardi dolara.

U saopćenju obje strane su rekle da su postigle "konsenzus o poduzimanju efikasnih mjera" da bi se smanjio američki trgovinski deficit robe s Kinom.

- Da bi zadovoljili rastuće potrebe potrošača kineskog naroda i potrebu za visokokvalitetnim ekonomskim razvojem, Kina će značajno povećati kupovinu robe i usluga SAD - naveli su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.