SVIJET

Tramp preko Twittera od Kine zatražio da bolje kontrolira granicu

Index.hr

21.5.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zatražio je danas u tvitu od Kine da bolje kontrolira svoju granicu sa Sjevernom Korejom, neizravno joj predbacivši potkopavanje sankcija protiv Sjeverne Koreje uoči samita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

- Kina mora i dalje biti čvrsta i nepropusna na granici sa Sjevernom Korejom, dok se ne sklopi sporazum - poručio je, aludirajući na sporazum o denuklearizaciji koji želi sklopiti s Kim Jong-unom, tokom historijskog samita, koji bi se trebao održati 12. juna u Singapuru.

Sjeverna Koreja se vratila ratobornoj retorici

- Želim reći da je granica odnedavno postala znatno propusnija i da je više stvari uspjelo proći unutra. Želim da se to dogodi i želim da Sjeverna Koreja bude jako uspješna, ali samo nakon što potpiše! - dodao je, ocijenivši da su njegova odlučna politika i privredne sankcije prisilili Kim Jong-una da predloži da se s njim sastane i direktno pregovara.

Kina je glavni saveznik Sjeverne Koreje i bez njene saradnje privredne sankcije protiv Sjeverne Koreje ne mogu biti učinkovite.

Sjevernokorejski režim prošle je sedmice, nakon mjeseci pozitivnih signala, promijenio ton i vratio se ratobornijoj retorici, zaprijetivši otkazivanjem samita s američkim predsjednikom.

Pjongjang je zabrinut zbog vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga te izjava savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Džona Boltona (John Bolton), koji je sugerirao denuklearizaciju Sjeverne Koreje prema libijskom modelu. Pjongjang strahuje da SAD žele srušiti režim.

Libijski čelnik Moamer Gadafi (Muammar Gaddafi) odrekao se svog nuklearnog programa, no naposljetku je ubijen u pobuni uz potporu NATO-a.

Tramp je poručio da SAD nema u vidu libijski model za Sjevernu Koreju, ali i istodobno upozorio da bi, ne bude li pregovarala, mogla doživjeti takvu sudbinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.