SUKOBI

Izvještaj britanskog parlamenta: Ruski prljavi novac ugrožava sigurnost Velike Britanije

Ilustracija

Avaz.ba

21.5.2018

Prljavi ruski novac podriva napore Britanije da odgovori Kremlju i podržava kampanju ruskog predsjednika Vladimira Putina da "podrije međunarodni sistem zasnovan na pravu", navodi se u izvještaju britanskog parlamenta pod naslovom ''Zlato Moskve: ruska korupcija u UK''.

- Obim štete koju ovaj prljavi novac može nanijeti interesima vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva minimalizira koristi od ruskih transakcija u Cityu (londonsko tržište finansija) - rekao je predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove britanskog parlamenta Tom Tugendhat u ponedjeljak uoči objavljivanja izvještaja o Rusiji.

On je upozorio da londonska finansijska tržišta omogućavaju Kremlju da širi svoj utjecaj na zapadu tako što su osigurali Rusima kupovinu i prodaju luksuznih nekretnina u britanskoj prijestonici.

- Tokom godina Moskva se od korumpirane države pretvorila u izvoznika nestabilnosti. Ruska korupcija i utjecaj postali su pitanje nacionalne sigurnosti - dodao je on.

Britanija je godinama, još od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, bila mjesto na koje se iznosio i donosio ogroman ruski kapital.

Ta situacija je Ujedinjeno Kraljevstvo dovela u tešku poziciju, dok pokušava da nađe diplomatski odgovor protiv Moskve, nakon trovanja bivšeg duplog ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u engleskom Salisburiju 3. marta. Skripalj je prošle sedmice izašao iz bolnice nakon više od dva mjeseca liječenja. Njegova kćerka je izašla ranije i pod budnim su nadzorom britanskih službi sigurnosti.

London za napad optužuje Kremlj, koji negira bilo kakvu umiješanost.

Rusija je, također, optužena za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. i druge izborne procese širom Evrope, kao i za seriju cyber napada širom svijeta. I te optužbe, također, odbacuju.

- Nema izgovora za Ujedinjeno Kraljevstvo da zatvara oči na kleptokrate i kršioce ljudskih prava predsjednika Putina koji peru novac preko Londona da bi korumpirali naše prijatelje, oslabili naše alijanse i podrivali povjerenje u naše institucije - navodi se u izvještaju Komiteta.

- Korištenje Londona kao baze za korumpirana sredstva pojednica povezanih s Kremljem, sada je sasvim jasno, u vezi su sa širokom ruskom strategijom i imaju posljedice po našu nacionalnu sigurnost - također piše u izvještaju britanskog parlamenta.

Među drugim sugestijama, Komitet je preporučio da se radi s Evropskom unijom i SAD na pronalaženju načina da se zabrani kupovina ruskih obveznica koje su prodate da bi se pomogle sankcionirane banke i zabranilo evropskom klirinškim kućama da trguju ruskim dugom.

- Veličina londonskog finansijskog tržišta i njihova važnost za ruske investitore daje Ujedinjenom Kraljevstvu značajnu prednost nad Kremljem - stoji u preporukama izvještaja britanskog parlamenta koje je sačinio Komitet za vanjske poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.