ŽRTVA ZLOSTAVLJANJA

Papa Franjo rekao homoseksualcu: Bog te stvorio takvim i voli te kakav jesi

Index.hr

21.5.2018

Žrtva svećeničkog seksualnog zlostavljanja rekla je da joj je papa Franjo poručio da ga je Bog stvorio kao homoseksualca i da ga voli takvog kakav je te da njegova seksualnost “nije bitna”.

Juan Carlos Cruz je proveo tri dana s papom Franjom u Vatikanu prošlog mjeseca, gdje je raspravljao o svojoj seksualnosti i zlostavljanju od čileanskog svećenika.

U intervjuu za CNN, ovaj Čileanac tvrdi da mu je papa Franjo rekao: “Znaš, Juan Carlos, to nema veze. Bog te stvorio takvim. Bog te voli takvog kakav jesi. Papa te voli takvog kakav jesi i ti bi trebao voljeti sebe i ne brinuti što ljudi kažu.”

Papine riječi ozbiljno odstupanje od nauka Katoličke crkve?

Papine riječi, ako je Cruzovo svjedočanstvo istinito, predstavljaju vrlo značajno odstupanje od nauka Katoličke crkve, koja smatra homoseksualnost “objektivno neurednom” i u suprotnosti s Božjim zakonom.

CNN je za komentar upitao portparola Vatikana Grega Burkea, koji je odgovorio: “Obično ne komentiramo Papine privatne razgovore.”

Svećenik koji je zlostavljao Cruza kao dijete, Fernando Karadima, proglašen je krivim u kanonskom procesu Vatikana 2011. Ukupno su 31 aktivna i tri penzionisana biskupa ponudila ostavku zbog skandala sa svećenićkom pedofilijom i stavila stvar “u ruke svetog oca kako bi on mogao slobodno odlučiti za svakoga od nas.”

Podsjetimo, papa Franjo se prethodno ispričao, nakon što je optužio žrtve svećenićkog seksualnog zlostavljanja u Čileu, za klevetu biskupa koji je godinama štitio svećenike pedofile i nije ih prijavio.

U posjetu Čileu u januaru rekao je i da osjeća "bol i sram" zbog pedofilije u čileanskoj crkvi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.