KAZNA Planirali izvršiti atentat na predsjednika

U Turskoj 104 pripadnika vojske osuđena na doživotni zatvor zbog pokušaja puča

Fena
21.05.2018 19:14

Sud u Turskoj danas je osudio 104 osobe na teški doživotni zatvor zbog učešća u pokušaju državnog udara u julu 2016. godine, objavili su državni mediji. 

Bivšim pripadnicima vojske je izrečena teška kazna na sudu u Izmiru, a zbog pokšaja da svrgnu ustavni poredak.

Ovakve kazne teškog doživotnog zatvora su u Turskoj zamijenile smrtnu kaznu. Ukupno 280 pripadnika vojske je bilo optuženo u tom procesu, prenosi agencija Reuters.

Među onima koji su osuđeni na doživotni zatvor je bivši komandant zračnih snaga general Hasan Husein Demiraslan (Hasan Huseyin Demiraslan) te general Memduh Hakbilen.

Za 21 osobu je izrečena kazna zatvora od 20 godina zbog pokušaja atentata na predsjednika, dok je 31 osoba dobila zatvorske kazne od 7 do 10 godina zatvora zbog učešća i organiziranja naoružane terorističke grupe.

Tokom neuspjelog pokušaja puča u Turskoj, pučisti su planirali izvršiti atentat na predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tajip Erdogan), koji se nalazio na odmoru na obali Egejskog mora. Samo 15 minuta je Erdoana dijelilo od smrti.

U pokušaju puča je poginulo više od 240 osoba prema zvaničnim podacima. Više od 2.000 ljudi je ranjeno. Ankara za organizaciju puča krivi organizaciju FETO na čelu s klerikom Fetullahom Gulenom, koji živi u egzilu u SAD.

Tagovi

Turska vojska
NA VRH