Na ceremoniju su pozvani novinari iz Južne Koreje, Kine, Rusije, SAD i Velike Britanije

Portparol Stejt departmenta: Zvaničnici SAD nisu pozvani na ceremoniju zatvaranja nuklearnog poligona

Srna
23.05.2018 08:53

Vlasti Sjeverne Koreje nisu pozvale zvaničnike SAD na ceremoniju zatvaranja nuklearnog poligona Pungeri, izjavila je portparol Stejt departmenta Heder Nauert (Heather)

Ona je tokom obraćanja novinarima u Vašingtonu rekla da SAD nisu primile pozivnicu u kojoj se američki zvaničnici pozivaju na ceremoniju i da posjeduje samo podatak da su u Sjevernu Koreju pozvani američki novinari.

- Sigurno je da pozdravljamo saopćenje o planovima da se zatvori nuklearni poligon. Vratila bih se trajnom, nepovratnom zatvaranju poligona, koje se može provjeriti i na koje se može računati. To je ključni korak Sjeverne Koreje ka denuklearizaciji i radujemo se da saznamo više detalja o tome - rekla je Nauert.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje je ranije najavilo da će javna ceremonija zatvaranja nuklearnog poligona biti održana u periodu između 23. i 25. maja, a da će tačan datum zavisiti od vremenskih uvjeta.

Pjongjang trenutno vrši potrebne tehničke pripreme, a na ceremoniju su pozvani novinari iz Južne Koreje, Kine, Rusije, SAD i Velike Britanije.

Sporazum o zatvaranju nuklearnog poligona Sjeverne Koreje postignut je na sastanku sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i predsjednika Južne Koreje Mun Džae-ina 27. aprila u selu Panmundžom, na granici dvije Koreje.

NA VRH