USPORENI HOROR

Havajci u očaju gledaju kako im lava guta kuće i puteve

Blic.rs

24.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Foto: AFP

Stanovnici Havaja sada mogu da se vrate u zonu za evakuaciju kako bi provjerili svoje posjede i stvari, koju pažljivo prati nacionalna straža.

Kako piše "Skaj njuz", aktivne pukotine iz kojih još kulja lava mogu se vidjeti svuda uz put, kako uništavaju i pale drveće i imanja ljudi. Iz šuma koje gore vide se životinje koje bježe pred nezaustavljivom silom prirode.

- Kada znate sve u ulici, vi ste kao porodica i ovo je razarajuće za nas. Nisam znala šta da očekujem, ali sam se nadala da naša kuća neće biti uništena. Valjda je Bog imao druge planove - rekla je Alisa.

Vulkan Kilauea na Havajima već sedmicama ne miruje, a sada lava koju izbacuje kulja ka geotermalnoj elektrani Puna, što se vidi i na apokaliptičnim snimcima iz zraka. Lokalne vlasti proglasile su crvenu uzbunu i čine sve što je u njihovoj moći da spriječe da lava uđe u elektranu.

Vulkan je aktivan već sedmicama, za sada bez ljudskih žrtava. Prošle sedmice je eksplozivna erupcija vulkana izbacivala pepeo 9.144 metra visoko u zrak.

- U jednu ruku je tragedija, ali s druge strane je stvarno lijepo jer je ovo apsolutno uništenje, ali i stvaranje u isto vrijeme - rekao je jedan od stanovnika Havaja Hauard Rozin.

Iako se od početka erupcije najavljivalo da će ih biti još, kao i da će vulkan biti aktivan mjesecima, sad se pojavila i nova opasnost — lava teče u okean i pritom ispušta hlorovodoničnu kiselinu i vulkanske čestice stakla u zrak.

- U bilo kom trenutku aktivnost vulkana može da postane još eksplozivnija i može da dođe do povećanja proizvodnje pepela i 'balističkih projektila' u blizini otvora vulkana - poručili su američki geolozi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.