Mediji javljaju da nije bilo curenja radioaktivnog materijala

Guteres: Šteta što međunarodni stručnjaci nisu prisustvovali uništenju tunela u Sjevernoj Koreji

Srna
24.05.2018 17:53

Foto: Arhiv

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres izjavio je da je šteta što međunarodni stručnjaci nisu bili prisutni kada je Sjeverna Koreja raznijela tunele na nuklearnom poligonu Pungeri

On je podržao postupak Pjongjanga kada se radi o zatvaranju nuklearnog poligona.

Korejska centralna novinska agencija (KCNA) je ranije javila da je Sjeverna Koreja zatvorila nuklearni poligon Pungeri "kako bi osigurala transparentnost obustavljanja nuklearnih testova". 

Agencija navodi da su zatvaranjem nuklearnog poligona "u potpunosti zatvoreni ulazi u tunele" i da su dva tunela bila spremna za "moćne podzemne nuklearne testove".

Mediji javljaju da nije bilo curenja radioaktivnog materijala niti nepovoljnog utjecaja na okolinu usljed zatvaranja nuklearnog poligona.

Portparol Stejt departmenta Heder Nauert (Heather Nauert ) je izjavila da vlasti Sjeverne Koreje nisu pozvale zvaničnike SAD na ceremoniju zatvaranja nuklearnog poligona Pungeri. 

Ona je, tokom obraćanja novinarima u Vašingtonu, rekla da SAD nisu primile pozivnicu u kojoj se američki zvaničnici pozivaju na ceremoniju i da posjeduje samo podatak da su u Sjevernu Koreju pozvani američki novinari.

NA VRH