JUŽNA KOREJA

Mun: Otkazivanje susreta ne smije odgoditi denuklearizaciju

Blic.rs

25.5.2018

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in izrazio je duboko žaljenje zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da otkaže najavljeni sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom i poručio da to ne treba odgoditi denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

- Potpuno sam zbunjen i veoma žalim što samit Sjeverne Koreje i SAD neće biti održan 12. juna kada je planiran - rekao je Mun na sastanku s najvišim sigurnosnim zvaničnicima, javila je agencija Jonhap.

Jonhap navodi da je Mun pozvao Trampa i Kima da stupe u direktne razgovore i rekao da denuklearizacija Korejskog poluotoka ne treba biti odgođena zbog odluke o otkazivanju samita.

Tramp je otkazao samit s Kimom zbog, kako je saopćila Bijela kuća, "ogromnog bijesa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopćenju".

Potom je poručio da "čeka da vidi" hoće li se sjevernokorejski lider Kim Jong-un ponovo "angažirati u konstruktivnom dijalogu", ali i upozorio da je vojska SAD "spremna ako treba" da odgovori na nesmotrene akcije Pjongjanga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.