SVIJET

Prvi sastanak Irana i potpisnica nuklearnog sporazuma nakon Trampovog povlačenja

Ilustracija

Fena

25.5.2018

Predstavnici zemalja koje su ostale u iranskom nuklearnom sporazumu sastali su se u Beču u petak prvi put otkako je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) napustio sporazum, ali diplomati smatraju da spašavanje sporazuma ima ograničene domete otkako je Vašington najavio da će biti oštriji nego ikada prema Teheranu.

Britanski, kineski, francuski, njemački i ruski zvaničnici pokušat će razraditi s iranskim zamjenikom ministra vanjskih poslova strategiju spašavanja sporazuma održavanjem trgovine naftom i ulaganja, istovremeno zaobilazeći američke sankcije kako ne bi naškodile iranskoj ekonomiji.

Sporazum iz 2015. ukida sankcije i omogućuje poslovanje s Iranom u zamjenu za iranska ograničenja nuklearnog programa. Zagovornici sporazuma tvrde da je od ključnog značaja za sprečavanje Irana da postane nuklearna sila i onemogućavanje šireg sukoba na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) zaprijetio je, međutim, u ponedjeljak "Islamskoj Republici" "najoštrijim sankcijama u historiji" ukoliko ne promjeni svoje ponašanje na Bliskom istoku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.