TURSKA

Erdoan suočen s porazom!

Erdoan: Drugi krug glasanja sam po sebi je veliki poraz

S. N.

25.5.2018

Jedan od vodećih listova Turske "Džumhurijet" objavio je rezultate velikog istraživanja javnog mnijenja pred predstojeće izbore 24. juna.



Faksimil istraživanja lista Džumhurije

Anketirano je čak 4.268 osoba metodom direktnog razgovora, licem u lice.

Prema rezultatima, kandidat Stranke pravde i razvoja (AKP) Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) dobio bi 43,5 posto glasova. To bi značilo da mora ići u drugi krug kako bi dobio mandat.

Njegova stranka, AKP, stoji još lošije. Ima podršku tek 39,6 posto birača i ako bi ovako Turci zaista i glasali, ona bi izgubila natpolovičnu većinu u Velikoj narodnoj skupštini Turske.

Naruku Erdoanu i njegovoj stranci ne ide sve lošija ekonomska situacija u Turskoj, ali ni vanjskopolitički položaj ove zemlje.

Ako se anketa "Džumhurijeta" pokaže tačnom, Erdoanu će u drugom krugu „na megdan“ izaći Muharem Indže (Muharrem Ince), lider Republikanske stranke (CHP). Dogovor unutar opozicije, naime je da se podrži kandidat koji dobije najviše glasova u prvom krugu. Indže bi, prema istraživanju ovog lista, dobio 22,2 posto glasova.

Analitičari skreću pažnju na rezultat u utrci za mjesta u parlamentu koji bi mogla ostvariti Narodna demokratska partija (HDP) Turske, koju u značajnom procentu podržavaju Kurdi. Ova stranka bi, prema "Džumhurijetu", mogla dobiti čak 11,39 posto glasova.

- Upravo toliki procenat mogao bi biti baza za izborni inžinjering koji bi Erdoan mogao napraviti, kako bi osigurao pobjedu.

Teško je vjerovati da će Erdoan u konačnici izgubiti izbore, ali njegova stranka hoće. Kompozicija parlamenta, uz sve krađe i namještaljke, bit će mnogo nepovoljnija za AKP da formira većinu i izabere novu vladu. Neću se iznenaditi ako do kraja ove ili početkom naredne godine dobijemo nove vanredne opće izbore – tvrdi nam sagovornik u Istanbulu, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Prema istraživanju "Džumhurijeta", AKP u parlamentu Turske može imati 39,6 posto glasova. Opozicioni CHP 22,6, a nova opoziciona Iyi Partija (Dobra stranka) 17,6 posto. U toj situaciji, oba bloka morat će se okrenuti ili HDP-u ili krajnje desničarskom MHP-u (Stranka nacionalnog pokreta). MHP je do sada bio blizak Erdoanovom AKP-u.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.