DUGOOČEKIVANI SAMIT

Sastanak Tramp - Kim bi se ipak mogao desiti: Lideri imali veoma produktivne razgovore

Arhiv

Srna

26.5.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da su SAD imale veoma "produktivne razgovore" o ponovnom određivanju 12. juna kao datuma samita sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, samo dan nakon što je otkazao sastanak, navodeći kao razlog "otvoreno neprijateljstvo" Pjongjanga.

- Imali smo veoma produktivne razgovore o ponovnom datumu samita koji, ukoliko se desi, će biti u Singapuru istog datuma, 12. juna i, ukoliko bude neophodno, trajat će i duže od jednog dana - naglasio je Tramp.

Tramp je ranije sugerirao da bi samit mogao biti održan nakon što je pozdravio saopćenje Sjeverne Koreje u kojem se ističe da ostaju otvoreni za razgovore.

Južna Koreja izrazila je "oprezni optimizam" da nada i dalje postoji za američko-sjevernokorejski dijalog te da nastavljaju pažljivo pratiti razvoj događaja.

Nakon višegodišnjih tenzija zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje, Kim Jong-un i Tramp su se saglasili početkom mjeseca da će održati prvi sastanak između američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera.

Tramp je odustao od sastanka u pismu upućenom Kim Jong-unu nakon prijetnji Sjeverne Koreje da će se povući zbog komentara američkih zvaničnika koji su zahtijevali jednostrano razoružavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.