Američki zvaničnici u Singapuru ovog vikenda kako bi izvršili pripreme za mogući samit

Kim Jong-un i dalje želi sastanak s Trampom, predsjednik SAD raspoložen

Agencije
27.05.2018 08:50

Foto: Arhiv/Agencije

Sjevernokorejski mediji javljaju da lider ove zemlje Kim Jong-un ima čvrstu volju da se ipak sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) iako je on otkazao samit u Singapuru, ali su se odnosi popravili.

Tramp je samit otkazao u četvrtak, a kao razlog je naveo "neprijateljstvo" Sjeverne Koreje, ali je potom ublažio retoriku nakon pomirljivih poruka iz Pjongjanga. Dodao je da mnogo "dobrih ljudi radi na tome" te da ima dobre volje da se on održi, javlja CNN.

Lideri Sjeverne i Južne Koreje dogovorili su se da će se "češće sastajati" nakon što su se Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Mun Džae-in (Moon Jae-in) sreli u subotu te razgovarali dva sata. To je njihov drugi sastanak, a održan je u demilitariziranoj zoni između dvije zemlje. Jedan od ciljeva je pokušaj da se ipak održi sastanak između Kima i Trampa.

Kim je zahvalio svom kolegi za "veliki trud" uložen kako bi se održao samit u Singapuru te je izrazio "čvrstu volju" da se to dogodi.

Bijela kuća je u subotu potvrdila da će američki zvaničnici biti u Singapuru ovog vikenda kako bi izvršili pripreme za mogući samit, ali je Tramp odbacio medijske špekulacije te naveo da i ako dođe do samita, on se ne bi mogao održati u postojećem roku. Ipak, dodao je da je obavljen produktivan razgovor sa Sjevernom Korejom te da je zadovoljan novim stavom. Stoga je ostavio "otvorena vrata" za eventualni sastanak s Kimom.

NA VRH