LIJEČENJE

Džordž Buš stariji ponovo završio u bolnici

Index.hr

28.5.2018

Najstariji bivši predsjednik SAD Džordž Herbert Voker Buš (George Herbert Walker Bush, 93) završio je u bolnici u Maineu zbog niskog krvnog pritiska i umora, napisao je porodični portparol Džim Mekgrat (Jim McGrath) na Twitteru, te će, najvjerovatnije, ostati zadržan nekoliko dana.

- Bivši predsjednik je budan i oprezan te ne osjeća nikakve tegobe - napisao je portparol na Twitteru.

Buš, 41. predsjednik SAD, prošli je mjesec bio hospitaliziran i zadržan dvije sedmice u bolnici u Hjustonu zbog infekcije koja se proširila krvnim sistemom i to dan nakon sprovoda njegove supruge Barbare. Ona je umrla 17. aprila, a u braku su proveli 73 godine.

Bivši predsjednik SAD, koji od djetinjstva dio ljeta provodi u Maineu, stigao je u ovu saveznu državu prije sedam dana. Ove subote Buš je prisustvovao doručku s palačinkama u čast nadolazećeg Dana sjećanja u Kennebunkportu u organizaciji Američke legije. Tamo je viđen s Brentom Scowcroftom, bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, javlja CNN. A na Twitter je postavio i fotografije s ovog događaja te poruku: ''Ovaj vikend se sjećamo i zahvaljujemo svima koji su dali svoje živote za ovu veliku državu.''

Buš je rođen 12. juna 1924. godine u Miltonu, a bio je predsjednik SAD od 1989. do 1993. godine. Prethodno je bio američki ambasador u Ujedinjenim narodima (1971.- 1973.) te nešto manje od godinu direktor CIA-e.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.