SAMIT

Tramp: Vidim sjajan potencijal u Sjevernoj Koreji

Index.hr

28.5.2018

Američki i sjevernokorejski dužnosnici sastali su se u selu na granici između Sjeverne i Južne Koreje u sklopu priprema važnog, dramom obavijenog samita koji, prema riječima američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) donosi "sjajan potencijal" za Sjevernu Koreju.

- Uistinu vjerujem da Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal i da će jednoga dana biti velika ekonomska i finansijska nacija - napisao je Tramp na Twitteru.

- Kim Jong-un slaže je saglasan sa mnom u tome. To će se potvrditi! - poručio je američki predsjednik, potvrđujući da je američki tim "stigao u Sjevernu Koreju kako bi pripremio njegov sastanak na vrhu sa sjevernokorejskim liderom Kimom.

Trampove su optimistične riječi bile u grubom kontrastu s onima izrečenima prije samo tri dana, kada je Tramp otkazao planirani samit zbog "otvorenog neprijateljstva" Pjongjanga. Čini se da su u međuvremenu diplomati imali pune ruke posla i da su - dobrim dijelom pod dirigentskom palicom Južne Koreje - uspjeli popraviti stvari i ponovo pokrenuti pripreme za sastanak.

Neočekivani sastanak

Sjevernokorejski lider i južnokorejski predsjednik Mun Džae-in (Moon Jae-in) neočekivano su se u subotu sastali u selu Panmunjom u demilitariziranoj zoni između Sjeverne i Južne Koreje kako bi pokušali spasiti samit zakazan 12. juni u Singapuru.

Portparol američkog ministarstva vanjskih poslova Heder Nojert (Heather Nauert) objavila je pak, najavljujući razgovore koji su na nižim razinama održani u nedjelju: "I dalje se pripremamo za sastanak predsjednika (Trampa) i sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una."

"Washington Post" izvještava da je američku delegaciju na sastanku u Panmunjomu predvodio Sung Kim, bivši američki ambasador u Južnoj Koreji i nekadašnji pregovarač koji je s Pjongjangom razgovarao o nuklearnim pitanjima. Američka se strana, također, sastala sa zamjenikom sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choeom Sun Huijem.

SAD trenutno nemaju ambasadora u Južnoj Koreji, a spremaju se uhvatiti u koštac s jednim od najosjetljivijih diplomatskih izazova u više godina.

Trenutno je teško reći kako će Tramp i Kim premostiti naizgled ogromne razlike u očekivanjima koja je potaknuo historijski sastanak. Analitičari su u nedjelju bili uvjereni da će on zaista biti održan.

Vidni napredak u razgovorima koji su često prekidani i potom nastavljani nadovezao se na nekoliko napetih i burnih dana rizičnih diplomatskih poteza.

Tako je američki predsjednik 24 sata nakon otkazivanja sastanka naglo okrenuo ploču, izjavivši da bi on ipak mogao biti održan, s obzirom na produktivne razgovore sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

- Stvari se baš lijepo razvijaju - kazao je američki predsjednik u nedjelju u Bijeloj kući.

- I dalje važi dogovor da se sastanemo 12. juna u Singapuru. U tome se ništa nije promijenilo.

Izbjegavanje sukoba

Trampova naprasna odluka o odustajanju od historijskog sastanka bila je zatekla Južnu Koreju i njenog predsjednika koji su posredovali u nevjerovatnom detantu između Vašingtona i Pjongjanga kako bi se izbjegao strašan sukob.

Tramp je, paralelno odluci o odustajanju od sastanka, uputio pismo sjevernokorejskom čelniku, u kojem su oštre riječi stajale bok uz bok s gotovo preklinjućom molbom da se obnove pripreme za sastanak. Neki su se kritičari narugali tom pismu, ali on je možda ipak polučio željeni učinak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.