share whatsapp twitter facebook
×

HEROJSTVO Predsjednik mu lično zahvalio

Makron primio Gasamu: Migrant koji je spasio dječaka postaje francuski državljanin

Migrant iz Malija slavi se kao heroj nakon što je, uprkos velikoj opasnosti, spasio dječaka koji je visio s balkona u Parizu. Sada će mu biti dodijeljeno francusko državljanstvo.

Mamudu Gasamu (Mahmoud Gasama) svi hvale nakon što se popeo na zgradu i spasio četverogodišnjeg dječaka.

Na snimku se vidi kako mu prolaznici aplaudiraju dok se penje s balkona na balkon sve do četvrtog sprata.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da će Mamuda dobiti francusko državljanstvo, nakon što su se upoznali u Jelisejskoj palači.

Predsjednik je lično zahvalio Gasami, dodijelio mu medalju za hrabrost i rekao da će mu biti ponuđen posao u vatrogasnoj službi.

Gasama je rekao da je, dok je šetao, vidio da se ispred zgrade stvorila velika gužva.  

Za francuski BFMTV je ispričao da je vidio kako dijete visi s balkona. 

- Nisam razmišljao, spasio sam ga. Kada je bio u mojim rukama, popričao sam s njim i pitao ga: ''Zašto si to uradio?'', ali mi nije odgovorio - rekao je.  

Vatrogasci su saopćili da je njihova ekipa stigla kada je dijete već bilo spašeno.  

- Srećom, tu je bio neko ko je bio fizički spreman i dovoljno hrabar da se popne po dijete - rekao je portparol vatrogasne službe za AFP.

Lokalne vlasti koje citiraju francuski mediji navode da roditelji dječaka u tom trenutku nisu bili kod kuće.

Izvori iz pravosuđa tvrde da je policija ispitala oca zbog sumnje da je dijete ostavio bez nadzora. Vjeruje se da majka u to vrijeme nije bila u Parizu.

Gradonačelnica Pariza Ana Hidalgo bila je među onima koji su pohvalili herojstvo ovog 22-godišnjaka i rekla je da ga je nazvala da mu zahvali.

Nazvala ga je "Spajdermenom 18. okruga", misleći na mjesto gdje se drama i odigrala, i rekla da je on "primjer za sve građane."