BEČ

UNHCR: Nema vanredne situacije s migrantima u Evropi

Nezavisne novine

28.5.2018

Nema nikakve vanredne situacije u Evropi i broj migranata je još na "veoma umjerenom" nivou, ističe direktor kancelarije UNHCR-a u Austriji Kristof Pinter (Christoph Pinter).

On je time reagirao na upozorenja austrijske vlade u vezi s novom balkanskom rutom, kojom se navodno kreće sve veći broj migranata, i najave da će austrijske vlasti, kada to bude bilo potrebno, u potpunosti zatvoriti svoje granice za ilegalnu migraciju.

- Trenutno nema povoda za alarmiranost - naglasio je Pinter u izjavi austrijskom radiju Oe1.

Ukazao je da je, naravno, uvijek dobro da se pogledaju brojke i da se vrše pripreme, ako se nešto promijeni.

- Međutim, trenutno ne vidim nikakve promjene - poručio je on.

Upitan za rastući broj migranata koji dolaze, prije svega, u Grčku i Bosnu i Hercegovinu, Pinter kaže da je on na sličnom nivou kao prije "izbegličke krize 2015./2016".

Tada, kako je podsjetio, ta tema nije bila tako dominantna kao danas.

Prije svega, u Grčkoj, kako dodaje, UNHCR posmatra česte oscilacije, a u BiH je prvi put prisutan relativno visok broj tražilaca azila.

Pošto ovoj zapadnobalkanskoj zemlji nedostaje odgovarajuća infrastruktura da bi se snašla u novoj situaciji, Pinter smatra da EU treba pomoći.

Vezano za najavu ministra unutrašnjih poslova Austrije Herberta Kikla da će, u slučaju potrebe, Austrija potpuno zatvoriti granice, Pinter kaže da se "tamo gdje se zatvore granice, nađu nove granice i drugi putevi".

- Ograđivanje Evrope nije moguće i nije ni svrsishodno, jer Evropa ima suodgovornost za globalnu izbjegličku temu - poručuje on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.