GLOBUS

Makron pozdravio hrabrost italijanskog predsjednika Matarele

Fena

28.5.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je danas da je italijanski predsjednik Serdžo Matarela (Sergio Mattarella), koji je odbacio vladu koju su predložile opozicione stranke, odigrao ključnu demokratsku ulogu te da su Italiji potrebni evropski projekti. 

- Jednostavno želim izraziti riječi pohvale i podrške predsjedniku Matareli, koji je imao ključni zadatak da osigura da njegova zemlja održi institucionalnu i demokratsku stabilnost, zbog velike hrabrosti i duha odgovornosti - izjavio je francuski čelnik.

Predsjednik Matarela odbio je dati saglasnost za novog ministra finansija.

Vladajuće stranke najavile su mogućnost smjene predsjednika, jer je odbio imenovati euroskeptika Paola Savonu na ministarsku poziciju. Matarela tvrdi da bi dolazak Savone izazvao zabrinutost investitora van i unutar zemlje.

Matarela je najavio da bi mogao pozvati Karla Kotarelija (Carlo Cottarelli), bivšeg izvršnog direktora MMF-a, da formira privremenu administraciju do održavanja novih izbora, javljaju agencije.

Dvije populističke stranke, italijanski antiestablišment pokret Pet zvijezda i ekstremno desničarska stranka Liga postigle su saglasnost o parlamentarnoj većini, ali nemaju podršku predsjednika. Matarela je pozvao Džuzepea Kontea (Giuseppe Conte), kojeg su dvije stranke predložile za premijera, da ponudi drugu opciju za ministra finansija, ali je on to odbio i vratio mandat.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.