GLOBUS

EU zabranjuje plastične kese, plastični pribor za jelo, slamke, štapiće za uši...

Ilustracija

Index.hr

28.5.2018

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans (Timmermans) danas je u Briselu predstavio nova evropska pravila u vezi s plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, a sve s ciljem da se smanji zagađenje mora i obale. 

Evropska komisija predlaže zabranu desetak plastičnih proizvoda koji se inače mogu najčešće naći u plastičnom otpadu koji zagađuje more, a to su plastični štapići za uši, plastični štapići za balone, plastični pribor za jelo i tanjire i plastične slamke, dok se predviđa značajno smanjivanje korištenja plastičnih boca za pića, plastičnih čaša, plastičnih kontejnera za hranu, plastičnih vrećica te plastičnih omota za slatkiše poput onih za bombone. Proizvođači duhana imat će ubuduće obavezu pomoći kod čišćenja opušaka, kao i proizvođači vlažnih maramica.

Plastika enormno zagađuje evropska mora i plaže 

Navedeni plastični proizvodi čine čak 70 posto smeća koje se može naći na evropskim plažama te oko pola smeća koje zagađuje more. Plastika se jako sporo razgrađuje u prirodi pa je vrlo problematična u kontekstu onečišćenja okoliša, a direktno negativno utječe na brojne životinjske vrste koje žive u moru. Smrtonosni ostaci plastike nalaze se u uginulim kornjačama, ribama, delfinima i kitovima, a tako ulaze i u ljudski lanac ishrane. Evropska komisija smatra da dosadašnje stanje stvari nanosi štetu u ekonomskom smislu, primjerice, kroz velike troškove čišćenja i ugrožavanje turizma, te naravno u ekološkom smislu.

Evropska komisija namjerava novim pravilima, koja su dio Akcijskog plana za cirkularnu ekonomiju, potaknuti da se oko 90 posto plastičnih boca ubuduće reciklira, a investicije u recikliranje bi širom Evropske unije trebale stvoriti trideset hiljada novih radnih mjesta.

Prijedlog Evropske komisije je sada upućen u Evropski parlament i na Evropsko vijeće te se očekuje da bi trebao biti usvojen do maja sljedeće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.