GLOBUS

Sastanak NATO-a i Rusije 31. maja u Briselu

Fena

28.5.2018

NATO će u četvrtak održati prve zvanične razgovore s Rusijom od trovanja nervnim gasom bivšeg ruskog agenta u Britaniji, dok alijansa nastoji da se suprotstavi rastućoj ruskoj agresivnosti. 

Napetosti između transatlanskog saveza i Rusije u posljednjim godinama doživjele su vrhunce od Hladnog rata zbog ruske aneksije Krima i pokušaja ubistva bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u britanskom gradu Salisburiju.

NATO je žestoko kritizirao Moskvu zbog incidenta u martu, prvog napada nervnim agensom na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, i protjerao sedam ruskih diplomata u okviru koordiniranog međunarodnog odgovora.

- Sastanak Vijeća NATO-Rusija održat će se 31. maja. To je dio pristupa na dva kolosjeka, istovremenog snažnog stava prema Moskvi i dijaloga s Rusijom - izjavio je zvaničnik NATO-a.

Sastanak, sedmo zasjedanje Vijeća u posljednje dvije godine, bit će održan u novom sjedištu alijanse u Briselu i očekuje se da glavna tema razgovora bude aktuelni sukob u Ukrajini, gdje Zapad optužuje Moskvu da podržava proruske separatiste na nemirnom istoku zemlje, prenosi AFP. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.