GLOBUS

Mogerini: Dogovor Atine i Skoplja imao bi transformativni efekat na cijeli region

Agencije

28.5.2018

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini (Federica Mogherini) izjavila je danas da bi mogući dogovor oko imena u pregovorima Atine i Skoplja imao snažan transformativni efekat, ne samo na odnose dvije zemlje, već i šire.

Ona je, na kraju sastanka šefova diplomatija EU u Briselu, ocijenila da bi do takvog dogovora moglo doći "u narednim danima ili sedmicama'' i da bi on trebalo da bude prepoznat i od strane Evropskog vijeća koji bi trebao podržati prijedlog Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem.

- Snaga dobrih vijesti koje može donijeti dogovor o imenu bit će više nego dobrodošla kako u međunarodnoj zajednici tako i u Evropi i to mora biti uzeto u obzir od strane zemlja članica - izjavila je Mogerini.

Mogerini kaže da je optimista, "pogotovo kada je Balkan u pitanju", kao i da će EU biti tu "do samog kraja" da isprati, ohrabri i podrži mogući dogovor u pregovorima Atine i Skoplja oko imena.

Ona je ocijenila da bi dogovor oko pitanja koje je "godinama trajalo i stvaralo komplikacije", mogao imati transformativni efekat ne samo na donose Atine i Skoplja već i na cijeli region, Evropu i globalno okruženje.

- Ako snažno političko vodstvo i hrabrost pod okriljem UN i uz angažiranje EU može dovesti do diplomatski pregovaranog rezultata i to po tako teškom i kompliciranom pitanju to će biti inspiracija i za druge i dokaz da u diplomatiju, pregovore i multilatrealni pristup treba investirati - poručila je Mogerini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.