BOLESNI UMOVI

Napravljena igrica koja korisniku nudi da bude napadač u masovnom pokolju u školi

Blic.rs

29.5.2018

Najnovija video igra "Active Shooter", koja omogućava igračima da biraju ulogu člana SVAT tima koji pokušava da zaustavi krvoproliće u školi ili ulogu samog strijelca, izazvala je ogorčenje u SAD.

Igrica simulira masovnu pucnjavu u školi, a igračima nudi mogućnost da bude napadač u školskom pokolju, koji ubija civile i policajce, prenosi "Dejli Mejl".

Oni koji se odluče za ovu opciju dobit će broj civila i policajaca koje treba da smaknu tokom simuliranog streljanja.

-Odaberi svoju ulogu, naoružaj se, bori se i uništi. Budi dobar ili zao. Izbor je tvoj! Samo u 'Active Shooter' možete da izaberete ulogu člana elitnog SVAT tima ili pravog napadača - navodi se u opisu igrice.

Ona će se na tržištu pojaviti 6. juna, manje od mjesec dana nakon posljednjeg masovnog pokolja u školi, u kojoj je tinejdžer Dimitris Pagurcis u srednjoj školi u Teksasu ubio osam učenika i dva nastavnika.

Brojna udruženja koja se zalažu za zabranu upotrebe oružja kritikovala su kontroverznu igricu s obzirom na nedavne masovne pucanjave u SAD.

Guverner Teksasa Dan Patrik okrivio je stvaraoce nasilnih video igrica i filmova za promociju "nasilne kulture u kojoj se ne cijeni ljudski život".

-Psihijatri će vam reći da su učenici izgubili empatiju za svoje žrtve gledajući sate i sate nasilnih video igrica - rekao je Patrik za ABC njuz.

Kreator igre saopćio je da ona ne promovira nasilje i masovnu pucnjavu, već korisniku nudi dinamični simulator u kojem može da ima različite uloge.

Od početka godina u SAD je zabilježeno 22 pucnjave u školama u kojima je neko povrijeđen ili poginuo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.