GLOBUS

Čelnik NATO-a zatražio od Rusije da prizna obaranje malezijskog aviona

Index.hr

29.5.2018

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je za vrijeme posjete Poljskoj kritizirao Rusiju i ponovio svoj poziv Moskvi da prihvati odgovornost za rušenje aviona kompanije "Malaysia Airlines" na letu MH-17 iznad Ukrajine 2014.

- Slažem se s holandskom vladom koja poziva Rusiju da preuzme odgovornost za pad - rekao je Stoltenberg, opisujući incident u kojem je poginulo svih 298 putnika kao "direktnu posljedicu" ruske agresije na Ukrajinu.

Holandija i Australija optužile su Rusiju za rušenje aviona na letu MH-17 nakon što su međunarodni istražitelji utvrdili da je protuzračni sistem Buk, koji je kriv za rušenje aviona, pripadao Rusiji.

Stoltenberg je, navodeći rusko uplitanje u izbore, kibernetičke napade i upotrebu vojnih snaga protiv susjednih zemalja rekao da ta "odlučnija" Rusija predstavlja jedan od najvećih sigurnosnih izazova zemljama NATO-a.

Glavni sekretar je predstavnicima na NATO-ovoj parlamentarnoj skupštini održanoj u Varšavi obećao da će savez odgovoriti na taj izazov kombinacijom odvraćanja i političkog dijaloga.

Ukrajina i Gruzija opisane su kao "bliski partneri NATO-a", a Stoltenberg je najavio nastavak političke podrške tim dvjema zemljama koje graniče s Rusijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.