KRIZA

Milijarder i filantrop Soros rekao da je Evropska unija pred raspadom, iznio plan za njen spas

Index.hr

29.5.2018

Milijarder i filantrop Džordž Soros (George) izjavio je da je Evropska unija pred raspadom te iznio svoj plan za njezin spas, javljaju američki mediji.

Američki milijarder mađarskog porijekla izjavio je da je Evropska unija u egzistencijalnoj krizi te ponudio plan za njezin spas.

- Napuštanje nuklearnog sporazuma s Iranom i uništenje transatlantskog saveza između EU-a i SAD-a imat će negativne posljedice za evropsku ekonomiju. Moglo bi doći do globalne finansijske krize - rekao je Soros u utorak u Parizu, piše Bloomberg.

"Sve loše što se moglo dogoditi, dogodilo se"

- Sve loše što se moglo dogoditi, dogodilo se - rekao je Soros navodeći tri glavna problema migrantsku krizu, politike štednje koje su dovele populiste do vlasti, i teritorijalno raspadanje za koje je kao primjer naveo Bregzit.

- Evropski savez je pod pritiskom većih i moćnijih država koje zahtijevaju da države s ekonomskim problemima smanje potrošnju kako bi smanjile dugove. Ove mjere štednje dovele su do velike nezaposlenosti u državama poput Grčke i Italije. Dodatni problem su migracije iz Bliskog istoka i Afrike u mnoge države koje se već bore s nadolazećom finansijskom krizom - piše CNBC.

"Evropa prvo mora riješiti migrantsku krizu"

Soros je rekao da Evropa prvo mora riješiti migrantsku krizu te ukinuti propise koji određuju koliko migranata svaka država mora primiti:

- Zemlje članice ne bi trebalo prisiljavati na prihvatanje migranata koje ne žele, a migrante ne bi trebalo prisiljavati da odlaze u države u kojima ne žele biti - kazao je. 

Dodao je i kako želi da EU zaštiti svoje vanjske granice, ali ih ostavi otvorene za legalne migrante.

Također je iznio plan za bolje finansiranje obrazovanja i borbu protiv nezaposlenosti u Africi, što bi koštalo 30 milijardi eura na godinu. Soros smatra da bi to zaustavilo mnoge migrante, ali i ekonomske nevolje uzrokovane geopolitičkim tenzijama i slabljenjem veza s Vašingtonom.

"Brexit je nanio ogromnu štetu za obje strane"

Soros je izlazak Velike Britanije iz Evropske unije opisao kao ogromnu štetu za obje strane. Rekao je da Brisel mora "stvoriti novu sliku EU-a kao zajednice kojoj se države žele pridružiti".

Smatra da se to može postići "prihvaćanjem činjenice da euro kao valuta ima mnoge neriješene probleme" te da "dvostrani status država euro zone i onih izvan nje mora završiti".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.