GLOBUS

Poljska ponuda posvađala Evropljane

Američki i poljski vojnici u mnogo navrata djelovali su zajedno

S. N.

30.5.2018

Ponuda Poljske da s dvije milijarde dolara finansira izgradnju stalne američke vojne baze u svojoj zemlji razbjesnila je Evropljane.  

Ona je, kako navodi Politico, pokazala dubinu podjela država na istoku Evrope, koje su blizu Rusije, i onih dalje na evropskom zapadu.

Podrška Litvanije

- Povećano američko prisustvo u našem regionu bitno bi osnažilo poziciju i snagu NATO-a u provođenju strategije odvraćanja i odbrane. Stoga je ovaj gest puno u saglasju sa sigurnosnim interesima Litvanije – objavio je ministar odbrane te zemlje Raimundas Karobilis.

Kremlj je reagirao očekivano, mada ne toliko ljutito.

- Generalno, kada promatramo postepenu ekspanziju vojnih struktura NATO-a prema našoj granici, bliskost tih pozicija granici Rusije, naravno da to ne doprinosi sigurnosti i stabilnosti kontinenta – izjavio je Dimitrij Peskov, portparol predsjednika Vladimira Putina.

Dodao je da Poljska ima pravo na svoj teritorij pozvati koga hoće i kako hoće, ali da se posljedice moraju imati na umu.

Susret s Trampom

Varšava se trudi imati sve bolje odnose s Vašingtonom. Andžej Duda, predsjednik te države, nedavno je imao sastanak s Donaldom Trampom (Trump), predsjednikom SAD. On je prošle godine posjetio Poljsku te razgovarao o mogućnostima jače ekonomske saradnje. Poljska je potpisala ugovor o snabdijevanju američkim tečnim plinom, a pripremljeno je još nekoliko ugovora čija se vrijednost procjenjuje na desetine milijardi dolara.

Poljska je jedna od svega pet država NATO-a koje izdvajaju više od 2 posto bruto društvenog proizvoda za troškove odbrane.

Zvaničnici NATO-a nisu željeli govoriti o poljskoj ponudi SAD, ali su u nezvaničnim razgovorima isticali da se protive takvoj namjeri upravo bojeći se za stanje sigurnosti u Evropi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.