EKONOMIJA

Primanja u Češkoj nezaustavljivo rastu i to ih plaši: Prosječna plaća mogla bi biti više od 1.230 eura

Ilustracija

B92

30.5.2018

Plaće češkim radnicima snažno rastu, a s obzirom na to da Češka ima jednu od najstabilnijih evropskih privreda, očekuje se da će se trend nastaviti i u sljedećim godinama.

Međutim, povećanje životnog standarda ima i svoje loše strane po ekonomsku politiku zemlje.

Od oktobra do decembra prošle godine prosječna plaća u zemlji dosegla je 1.229 eura, što je nominalno osam posto više nego godinu ranije.

Prilagođene za inflaciju, plaće u Češkoj porasle su 5,3 posto, navodi ''Bloomberg''.

Rast plaća rezultat je najniže stope nezaposlenosti u Evropskoj uniji od 2,2 posto, koliko je zabilježeno u martu ove godine. Za ilustraciju, najveći izvoznik u državi, proizvođač automobila Škoda prošlog mjeseca je dogovorio sa sindikatima povećanje primanja uključujući bonuse i prekovremene sate za 20 posto.

Sindikati, naravno, pozdravljaju ovaj trend. Josef Stredula, čelnik najvećeg udruženja sindikata u Češkoj kaže kako će plaće rasti i sljedećih godina jer su troškovi rada i dalje nekoliko puta niži nego na zapadu.

- U srednjem roku, a svakako u sljedeće tri do četiri godine, realno možemo očekivati rast plaća od tri do pet posto godišnje - kazao je Stredula.

Dok troškovi rada u Njemačkoj iznose 34,1 eura po satu, a na nivou EU 26,8 eura, u Češkoj se kreću malo iznad 11 eura.

Međutim, ne rastu plaće samo u privatnom sektoru, već i u javnom. Nakon što je u novembru vlada državnim službenicima povećala plaće za 10 posto, vlada je obećala uz veće penzije i povišice ljekarima i nastavnicima.

Međutim, Češka to može dopustiti za razliku od Rumunije u kojoj plaće rastu 15 posto.

Naime, Rumuniju je Evropska komisija upozorila zbog budžetske potrošnje, dok je Češka jedna od najstabilnijih evropskih privreda, a fiskalna pozicija jedna od njenih najvećih prednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.