GLOBUS

UN: Nova iračka vlada mora prevazići sektaške podjele

Fena

30.5.2018

Irak nakon izbora mora brzo oformiti novu vladu koja bi mogla prevazići sektaške podjele i nastaviti s hitno potrebnim reformama, izjavio je danas posrednik UN-a za Irak Jan Kubis. 

Alijansa koju predvodi nacionalistički imam Moqtada Sadr osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima 12. maja, prvim nakon pobjede nad radikalnom grupom ISIL.

Na izborima je zabilježen rekordan broj suzdržanih glasača, jer su Iračani zasićeni korumpiranom elitom koja vlada zemljom od svrgavanja Sadama Huseina 2003. godine.

- Postizborni period poredstavlja ključno vrijeme za Irak - poručio je Kubis Vijeću sigurnosti UN-a na sastanku posvećenom situaciji u Iraku, pozivajući na brzo formiranje nove vlade.

- Od suštinskog je značaja da nova vlada radi protiv sektaških i etničkih podjela kako bi provodila toliko potrebne političke, ekonomske i društvene reforme - kazao je.

Nova vlada bit će suočena s izazovnim zadatkom obnove zemlje, samo pet mjeseci nakon što je pobjeđena ekstremistička grupa ISIL.

Sadr radi na formiranju vlade tehnokrata i pozvao je na prekid stranog uplitanja u iračka pitanja, otvarajući mogućnost za pojačane napetosti između njegove vlade i Sjedinjenih Američkih Država ili Irana.

Vijeće je prošlog mjeseca odgodilo planiranu posjetu Iraku koju su predložile SAD, na zahtjev bivše vlade. Nikakav datum nove posjete nije predložen, saopćili su diplomati, prenosi agencija AFP.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.