HAOS

Krvavi neredi u Nikaragvi: "Vlada namjerno ubija demonstrante"

Screenshot

Index.hr

30.5.2018

Vlasti u Nikaragvi namjerno ubijaju demonstrante, a od početka nereda sredinom aprila ubijeno je najmanje 83 ljudi, objavio je Amnesty International.

Haos u Nikaragvi vlada već šest sedmica i krvavi protesti protiv vlade i predsjednika odvijaju se širem države. Amnesty International optužio je vlasti za namjerno ubijanje demonstranata i objavio da je dosad izgubljeno najmanje 83 života.

Source: Report: Nicaragua Using 'Shoot To Kill' Policy To Deal With Protests by Newsy

Demonstranti zahtijevaju uklanjanje predsjednika Daniela Ortege s vlasti te demokratizaciju kroz reforme izbornog zakona. Također traže pravdu za ubijene u protestima i istragu nasilja vlasti.

"Pucali su kalašnjikovima po nenaoružanim studentima"

U ponedjeljak je došlo do sukoba studenata i policije kod Nacionalnog tehničkog univerziteta Nikaragve. Aktivistica za ljudska prava BIanka Džager (Bianca Jagger) izjavila je da je policija kalašnjikovima pucala po studentima: "Bilo je zastrašujuće, policajci su izgledali kao da idu u rat, a mete su im bile mladi nenaoružani studenti."

Džager je dodala da ih je policija također premlaćivala te trpala u kamionete i odvozila. Antonia Urejola (Urrejola) iz nikaragvanskog Centra za ljudska prava osudila je brutalne sukobe i pozvala na zaustavljanje nasilja.

Source: New round of violent protests hit Nicaragua by ReutersNews

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.