GLOBUS

Policija uklonila migrantski logor u Parizu

Fena

31.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Policija je uklonila ilegalni izbjeglički logor u Parizu, u posljednjem pokušaju francuske vlade da se nosi s prilivom migranata u zemlju tokom prethodne tri godine.

Policija je u logoru Milenaire u sjeveroistočnom predgrađu Pariza migrante sprovela u autobuse za prevoz do privremenog smještaja u okolini grada. Gradonačelnica Pariza Ana Hidalgo (Anne Hidalgo) izjavila je da je oko hiljadu od 1.600 migranata iz logora evakuirano.

Policijski prefekt šire regije Ile-de-France izjavio je da će ostale operacije uklanjanja manjih logora u Parizu i njegovoj okolini biti provedene "što je ranije moguće".

- Migranti su izvedeni iz logora iz sigurnosnih i socijalnih razloga - navodi u saopćenju francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom (Gerard Collomb).

- Policijske snage osigurat će da takvi logori ne budu ponovo podignuti - navodi Kolom, dodajući da je današnja akcija 134. po redu od juna 2015. godine

Evropa se suočava s prilivom migranata od 2015. nakon višegodišnjih sukoba na Bliskom istoku. Više od milion ljudi iz Afrike i s Bliskog istoka pohrlilo je na evropski kontinent.

U Francuskoj je većina migranata smještena u sjeverni lučki grad Kalaj, u kome su vlasti raščistile migrantsko naselje krajem 2016. Većina migranata iz Kalaja prebacila se u Pariz i na jugoistok zemlje u blizini francusko-italijanske granice.

Zvaničnici i nevladine organizacije tvrde da 2.700 migranata živi ilegalno u široj regiji Pariza. Oni navode da će migranti koji su evakuirani biti smješteni u 24 smještajna centra u blizini Pariza, gdje će moći podnijeti zahtjeve za azil.

Službenik nevladine organizacije u migrantskom logoru izjavio je Reutersu da su timovi njegove organizacije registrovali oko 900 migranata, od kojih su većina iz Sudana, Somalije i Eritreje, kako se ukrcavaju u autobuse.

- Većina tih migranata vjeruje da će naići na dobrodošlicu, ovdje u Francuskoj. Mi ih pokušavamo informirati o realnosti s kojom se suočavaju, jer ako su ostavili otisak prstiju u drugoj zemlji, oni će biti protjerani - izjavio je Jan Manzi (Yann Manzi), koji radi za Utopia 56, nevladinu organizaciju koja pruža pravnu pomoć izbjeglicama.

Po evropskim zakonima, tražioci azila moraju ostati u prvoj evropskoj zemlji u koju uđu. Oni se često moraju registrovati otiscima prstiju.

Vlada francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) saopćila je kako želi da zauzme i čvrst i pošten stav prema imigraciji. Ona je, međutim, u posljednje vrijeme zauzela oštriji stav kada je parlament usvojio prijedlog zakona o strožijim pravilima za podnošenje molbe za azil.

Kao i u ostalim evropskim zemljama, imigracija iz Afrike i s Bliskog istoka postala je "usijano" političko pitanje u Francuskoj i dovela je do jačanja stranaka s krajnje desnice kao što je Nacionalni front.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.