DRAMATIČNO UPOZORENJE

Predstavnik UN-a izdao saopćenje o sukobu u Pojasu Gaze: Sve smo bliže ratu

Blic.rs

31.5.2018

Predstavnik Ujedinjenih naroda za Bliski istok Nikolaj Mladenov izjavio je da je najnoviji sukob Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze upozorenje da smo "sve bliži ratu".

On je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kazao da bi međunarodna zajednica trebala osuditi napad Hamas, koji je sa 216 raketa pogodio Izrael, koji je odgovorio sa 65 zračnih napada na mete u Gazi.

Mladenov je posljednju eskalaciju napada nazvao najozbiljnijom od 2014. godine.

Kako prenose agencije, Vijeće sigurnosti još jednom pokazalo je da je najmoćnije tijelo UN-a paralizirano i da se ne može saglasiti ni o jednoj akciji.

Ambasadorica SAD pri UN-u Niki Hejli (Nikki Haley), koja je i sazvala sastanak, istaknula je da je Hamas preuzeo odgovornost za ovosedmični "teroristički napad protiv izraela".

Istovremeno, ona je izrazila i žaljenje što je saopćenje, koje je predložila SAD, a prema kome Vijeće sigurnosti UN-a osuđuje Hamas, nije usvojeno na sjednici i blokirano je. To saopćenje blokirao je Kuvajt.

Ambasador Kuvajta pri UN-u Mansur el-Otabi izjavio je da je izraelska okupacija kriva za najnoviju eskalaciju napada.

- Sve dok ta okupacija traje, Palestinci imaju legitimno pravo da se bore protiv njega i da brane svoje aspiracije i snove o nezavisnom i dostojanstvenom životu - rekao je Otabi i dodao da Kuvajt podržava borbu Palestinaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.