GLOBUS

Kim Jong-un se tokom Lavrove posjete Sjevernoj Koreji žalio na "američki hegemonizam"

AFP

Agencije

31.5.2018

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un žalio se ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na "američki hegemonizam".

Agencije navode da će ta izjava vjerovatno zakomplicirati odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama imajući u vidu planove za sastanak Kima sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) u Singapuru 12. juna. 

Kim je rekao Lavrovu da se nada intenziviranju saradnje s Rusijom, koja je, kako se navodi, prethodnih mjeseci uglavnom ostala na marginama, kada je Kim napravio veliko diplomatsko približavanje Vašingtonu, kao i Južnoj Koreji i Kini.

- Dok se trudimo da se prilagodimo političkoj situaciji pred američkim hegemonizmom, spreman sam detaljno i temeljno razmijeniti mišljenja s vašim liderstvom i nadam se da ćemo to učiniti - rekao je Kim Lavrovu, prenose agencije.

Kim je i ranije upućivao oštre izjave, a više puta je i prijetio nuklearnim napadima na SAD. Današnja izjava dolazi u osjetljivom trenutku kada je jedan od Kimovih najviših saradnika u Njujorku, gdje razgovara s državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike) o planiranom samitu.

Posjeta Lavrova Pjongjangu ukazuje na to da se Rusija želi uključiti i osigurati da je Sjeverna Koreja informira o svojim namjerama.

Lavrov je prenio Kimu "najtoplije pozdrave" i "najljepše želje" predsjednika Putina za njegove "velike napore" na Korejskom poluotoku, a izrazio je i podršku Moskve sporazumu Kima s južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom o okončanju neprijateljstava između dvije Koreje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.