GLOBUS

Merkel o Trampovim carinama: Njemačka vlada ih odbacuje, smatramo ih protuzakonitima

Index.hr

31.5.2018

Sjedinjene Američke Države će uvesti carine na uvoz aluminija i čelika iz Evrope, Kanade i Meksika, koji su istog trena najavili protumjere, nazivajući američki potez nezakonitim i štetnim za sve. 

Američki ministar trgovine Vilbur Ros (Wilbur Ross) rekao je novinarima da će se carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija aktivirati u ponoć.

- Očekujemo nastavak pregovora, kako s Kanadom i Meksikom tako i s Evropskom komisijom jer postoje i druga pitanja koja, također, trebamo riješiti - rekao je Ros na konferenciji za novinare, prenosi Index.hr.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u martu je uveo carinu od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija, no izuzeo je Evropsku uniju iz te odluke do 1. juna.

Evropska komisija, nadležno tijelo za trgovinsku politiku bloka, željela je trajno izuzeće iz te odluke, tvrdeći da je EU američki saveznik koji nije odgovoran za prekapacitiranost proizvodnje čelika i aluminija u svijetu.

Istovremeno, njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je američke mjere nezakonitima i izrazila zabrinutost da bi moglo doći do eskalacije.

- Njemačka vlada odbacuje te carine. Smatramo ih protuzakonitima, a odluka o njihovom uvođenju nosi rizik od eskalacije koja će u konačnici štetiti svima - rekla je Merkel u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.