GLOBUS

Konačno postignut dogovor, nova italijanska vlada mogla bi biti formirana već sutra

Ilustracija

Politico

31.5.2018

Karlo Kotareli (Carlo Cottarelli) vratio je danas predsjedniku Italije Serđu Matareli (Sergio Mattarella) mandat za formiranje vlade, dok su istovremeno lideri Pokreta pet zvjezdica i Lige, Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio) i Mateo Salvini (Matteo Salvini) postigli dogovor o formiraju nove vlade na čelu sa profesorom prava Đuzepeom Konteom (Giuseppe Conte).

- Pokret pet zvjezdica i Liga postigli su dogovor o političkoj vladi na čelu sa Đuzepeom Konteom kao premijerom - naveli su Salvini i Di Majo u zajedničkom saopćenju.

Predsjednik Serđo Matarela sada će morati dati novi mandat Konteu i odobriti sve članove kabineta.

Mediji prenose da bi nova italijanska vlada mogla biti izabrana već sutra, 89 dana poslije održavanja parlamentarnih izbora.

Razgovori lidera krajnje desničarske Lige i Pokreta pet zvjezdica orijentiranog protiv establišmenta, bili su fokusirani na izbor novog ministra ekonomije pošto je Matarela prethodno odbio predloženu koaliciju u kojoj bi to mjesto pripalo euroskeptiku Paolu Savoni (Paolo Savona).

Izvori upoznati sa situacijom navode da bi mogući ministar ekonomije mogao biti profesor ekonomije na rimskom Tor Vergata univerzitetu, navodi ANSA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.