GLOBUS

Slovenački mediji: Orban finansira kampanju Janeza Janše

Blic.rs

31.5.2018

Nekoliko dana pred održavanje parlamentarnih izbora u Sloveniji, mediji te zemlje iznose sumnje da krug prijatelja mađarskog premijera Viktora Orbana posredno finansira kampanju opozicionog lidera Janeza Janše, čija je Slovenačka demokratska stranka (SDS) prema većini anketa, favorit za osvajanje relativne većine u novom parlamentu. 

U medijske kompanije koje su osnovali članovi Janšinog SDS-a, a koje objavljuju sponzorirane oglase u izbornoj kampanji, još prije početka službene predizborne kampanje došla je "finansijska injekcija" iz Mađarske, nešto manja od 800.000 eura, tvrdi u današnjem izdanju mariborski list "Večer", prenosi Hina.

Slične navode iznose i sedmičnik "Mladina" kao i portal Siol.net.

Preciziraju da je riječ o mađarskim državljanima za koje se navodi da su iz kruga bliskih mađarskom premijeru, a u Mađarskoj su vlasnici medijskih preduzeća Modern Media Grup, Ripost Media i Ridikul Magazin, prenosi Blic.rs.

Svaka od tih kompanija, ljetos je kupila po 15 posto dionica komercijalne televizije Novatv24.si, čiji su osnivači članovi Janšine stranke i njegove pristalice, a imaju vlasnički udio i u nekim drugim preduzećima bliskim Janšinoj stranci, navode mediji, za koje sam Janša tvrdi da protiv njega vode negativnu kampanju.

Mariborski list "Večer" navodi da ima dokumenata koji potvrđuju da je mađarski državljanin Peter Šhač, vlasnik kompanije Ripost koji u Mađarskoj izdaje istoimeni "provladin" tabloid, a suvlasnik je slovenačke izdavačke kuće "Obzorja", koja izdaje sedmičnik "Demokracija" blizak Janšinoj stranci, sredinom aprila dokapitalizirao svoju slovenačku firmu sa 380.000 eura.

Nakon toga je, navodi se, na sličan način svoju novu firmu u Sloveniji, sa 403.000 eura, dokapitalizirala 52-ogodišnja Agnes Adamik, također mađarska državljanka, za koju se također pretpostavlja da spada u politički krug blizak mađarskom premijeru i Janšinom prijatelju.

Agnes Adamik i Šhac rade na širenju Orbanovog uticaja u okolnim zemljama, a u Makedoniji su tako finansirali medije bivšeg makedonskog premijera i bivšeg predsednika stranke VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, koji je u međuvremenu osuđen zbog zloupotrebe ovlaštenja, navodi "Večer".

List dodaje da su na nedavnom predizbornom mitingu u Sloveniji Janšu svojom prisutnošću podržali sam Orban, ali i sadašnji predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

Slučaj sa navodno spornim finansiranjem Janšine kampanje mogao bi da iskoristi njegov politički konkurent Marjan Šarec, čijoj listi ankete trenutno pokazuju drugu najveću podršku birača, iako znatno manju od one koju uživa Janšina stranka.

- Stranka koja se sporno finansira iz inostranstva djelovat će i u upravljanju državom na sporan način - poručio je danas na Twitteru Šarec i dodao da je zakon o finansiranju političkih stranaka i predizbornih aktivnosti jasan, te da će nakon formiranja novog parlamenta tražiti da se ispita finansiranje stranaka sredstvima koja dolaze iz inostranstva.

"Mi smo za suverenost stranaka i suverenost države i protiv stranih utjcaja", napisao je Šarec, očito aludirajući na potencijalni skandal koji bi u zadnjim danima kampanje mogao da ugrozi rejting Janšine stranke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.