Zaev: Rješenje za ime Makedonije da bude prihvatljivo svim narodima

Blic.rs
01.06.2018 06:10

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je uvjerenje da će moguće rješenje za ime Makedonije biti ono koje bude prihvatljivo za sve etničke zajednice u zemlji. 

- Nisam se konsultirao sa svima, ali ako se postigne rješenje za ime, ono će biti prihvatljivo za sve etničke zajednice - rekao je Zaev odgovarajući na pitanja u parlamentu, prenosi Blic.rs.

On je rekao da su detalji veoma značajni u procesu pregovora, ali tako da Makedonija dostigne svoje strateške ciljeve, a to su poziv za članstvo u NATO i datum početka pregovora sa EU o pristupanju, prenosi MIA.

- Rješenje za ime će to omogućiti. Rješenje za ime eliminisat će sve prepreke za poziv u NATO. Zato pokušavam da budem oprezan, da podijelim informacije ako je moguće, čak i sa manjim opozicionim strankama, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, jer vjerujem da ova pitanja zahtijevaju nacionalni konsenzus - rekao je Zaev.

On je naveo da je DUI u potpunosti obaviještena o toku razgovora, ali i da SDSM takođe među svojim članovima ima Albance koji su dio parlamenta.

- I ja i ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov želimo da sporazum bude prihvatljiv svim nacionalnim zajednicama, mi dijelimo istu domovinu, svi smo rođeni i živimo ovdje - rekao je Zaev.

NA VRH