SVIJET

Od rođenja vrištala po cijeli dan, noću bila vesela: Šest mjeseci kasnije šokirani roditelji saznali istinu

Blic.rs

1.6.2018

Tokom dana je plakala i vrištala, sve dok sunce ne zađe. Dugo je vremena prošlo dok nismo shvatili zašto.

Tako priču o svom, kako kaže, "vampirskom djetetu", počinje Peter Palmer (38) iz Mančestera, otac djevojčice koja je rođena s izuzetno rijetkim stanjem.

Malena Lusi (Lucy, 3) je, naime, rođena bez dužica i ima samo dvije velike crne zjenice, što znači da njeno oko ne može da kontrolira prelamanje sunčevih zraka koji dolaze do nje.


- U toku dana neprestano je vrištala i željela samo da spava. Tek noću bi se razveselila. Kada smo shvatili da joj smeta sunce, počeli smo da spuštamo roletne i navlačimo zavjese. Tada smo je i prozvali "vampirica" - kaže njen otac.

Kao rezultat njenog rijetkog genetskog poremećaja, Lusi ne vidi na desno oko, a na lijevo vidi svega 30 posto. Na kretanje napolju bez naočala za sunce sa najjačim faktorom ne smije ni da pomisli, prenosi Blic.

Ljekari su nas stalno uvjeravali da plače jer "to bebe rade". Kada je imala šest mjeseci, bilo je ljeto i izašli smo sa njom, a ona je vrištala gore nego ikad. Tek tada je jedan ljekar primijetio da ona kao da nema dužice - kaže njena majka.

Lucy je do sada imala devet operacija očiju. Ljekari su probali da joj sačuvaju vid na desnom oku, ali bezuspješno.

- Strašno je to čudno, mi pojma nemamo kako ona i šta vidi. Jednog trenutka će udariti u vrata jer ih ne vidi, a onda reći: "Vidi, eno ga mrav na podu". Ne znamo kako ona vidi svijet - kaže otac, dodajući da njegova kćerka često zna da primijeti i da je vrijeme "maglovito" ili "sunčano".


Rijetki genetski poremećaj donio je i druge probleme - kada je imala sedam mjeseci, ljekari su rekli roditeljima da Lusi vrlo lako moguće ima srčani defekt i da će imati poteškoće u razvoju. Za sada se, na sreću, nisu pojavile, ali se pojavio artritis koji je muči.

- Uvijek sam mislila da je to staračka bolest, bila sam zapanjena kada sam čula da mi dijete boluje od toga. Stalno brinem kako će joj život izgledati - slijepa je, ima artritis i još gomilu problema - brine majka. Još je više brine što djevojčica treba da krene u predškolsko, pa se plaši da će je ismijavanje vršnjaka uništiti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.