GLOBUS

Njemački tužilac zahtijeva hapšenje i izručenje Pudždemona

AFP

Agencije

1.6.2018

Njemački tužilac sačinio je novi zahtjev za pritvaranje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona (Carles Puigdemont) zbog izručenja Španiji. 

Sud u sjevernoj Njemačkoj dozvolio je Pudždemonu, bivšem regionalnom predsjedniku, da izađe iz zatvora uz kauciju ubrzo nakon što je 25. marta bio uhapšen prema španskom zahtjevu.

Španske vlasti optužuju ga za pobunu i zloupotrebu fondova u vezi s prošlogodišnjim nezakonitim referendumom o katalonskoj nezavisnosti od Španije.

Tužilac u Šlezvigu saopćio je da vjeruje da postoji rizik da Pudždemon pobjegne i traži od regionalnog suda da obnovi ekstradicioni pritvor.

Tužilac je, također, izjavio da će nastaviti zahtijevati izručenje Pudždemona po oba osnova, zloupotreba fondova i pobuna, tvrdeći da je nasilje koje je uslijedilo poslije glasanja o nezavisnosti izazvano Pudždemonovom odlukom da insistira na glasanju.

Regionalni sud u Šlezvigu ranije je ispitivao jesu li optužbe za pobunu prihvatljive.

- Kako bilo, ne postoje prepreke za izručenje - izjavio je tužilac dodajući da slučaj protiv Pudždemona ne predstavlja politički progon.

U posebnoj izjavi sud je saopćio da će ispitati posljednji zahtjev tužioca, ali da ne može potvrditi hoće li sudije odlučivati o njoj prije kraja juna.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.