GLOBUS

Nova vlada Italije položila zakletvu, Di Majo i Salvani nasmijani

AFP

Agencije

1.6.2018

Nova italijanska vlada premijera Đuzepea Kontea (Giuseppe Conte) položila je zakletvu u predsjedničkoj palači Kvirinale, skoro tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora.

Time je u posljednjem trenutku izbjegnuto prijevremeno glasanje.

"Corriere della Sera" prenosi da su lideri vladajuće koalicije - Luiđi di Majo (Luigi Di Maio) iz Pokreta pet zvjezdica i Mateo Salvini (Matteo Salvini) iz Lige nasmijani sjedili jedan pored drugog na ceremoniji, iako su pristigli odvojeno. Di Majo je s ministrima iz Pokreta došao taksi vozilima, a Salvini vlastitim automobilom.  

Premijer Konte, malo poznati profesor privatnog prava kojeg je predložila populistička koalicija Pokreta pet zvjezdica i Lige, izjavio je ranije danas da je "pomalo uzbuđen" zbog polaganja zakletve.

- Jesam li uzbuđen? Pa, jesam, malo uzbuđen jesam - izjavio je Konte jutros italijanskim novinarima koji su čekali da izađe iz kuće.

Novinari su ga u stopu pratili i sinoć nakon što mu je predsjednik Serđo Matarela (Sergio Mattarella) povjerio mandat za formiranje vlade, kada je Konte izašao iz kuće da bi otišao po pizzu u obližnjem restoranu, što je zabilježeno kao njegova prva večera na funkciji premijera.  

Prema proceduri, nova vlada sa 19 ministarstava zaklet će se nakon tradicionalne predaje dužnosti prethodnog premijera Paola Đentilonija (Paolo Gentiloni) Konteu, a sljedeće sedmice u parlamentu će biti održano glasanje povjerenja novom kabinetu.  

Konte je sinoć predsjedniku Matareli predao spisak predloženih ministara, uključujući i euroskeptičnog Paola Savonu, kojem je pripao resor evropskih poslova, a zbog čijeg predlaganja za ministra ekonomije je Matarela odbio prvobitni Konteov kabinet.

Ekonomista Karlo Kotareli (Carlo Cottarelli), koji se pojavio kao zamjena za Kontea, vratio je prethodno jučer italijanskom predsjedniku mandat za formiranje vlade.  

Konte je predstavljen kao 54-godišnji akademski stručnjak s međunarodnim iskustvom, koji je studirao ili se bavio istraživanjem na Jejlu, Kembridžu i Sorboni, predavao na javnim, privatnim i katoličkim univerzitetima u Italiji, a u njegovoj biografiji piše i da se "usavršavao" na Njujorškom univerzitetu i Internacionalnom kulturnom institutu u Beču.

Međutim, "Corriere della Sera" piše da je bečki institut zapravo škola jezika, a da je dopisnik "New York Timesa" iz Italije Džejson Horovic (Jason Horowitz) kontaktirao Njujorški univerzitet, čiji portparol mu je u vezi s Đuzepeom Konteom navelo da "osobe tog imena nema u podacima bilo studenata bilo profesora".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.