GLOBUS

Hamburg prvi grad u Njemačkoj bez dizelaša na ulicama

Ilustracija

Srna

1.6.2018

Hamburg je zvanično postao prvi grad u Njemačkoj, koji je uveo djelimičnu zabranu korištenja dizelskih automobila radi poboljšanja kvaliteta zraka.

U ovom lučkom gradu od sada je na snazi zabrana za starija dizelska vozila u Aleji Maksa Brauera u dužini od 600 metara. Ulica je duga ukupno 1,6 kilometara.

Znaci s obavještenjem o restrikciji postavljeni su u okrugu Altona-Nord u prethodnim sedmicama.

Ubuduće u ovaj dio grada neće moći ući dizelska vozila koja ne ispunjavaju normu "Euro 6", prenijela je agencija DPA. Manje od trećine dizelskih vozila registriranih u ovom gradu ispunjava taj standard.

Iz zabrane su izuzeta vozila službi za hitne intervencije, stanovnici ovog dijela grada i posjetioci, kamioni koji odvoze smeće, kombiji za isporuku i taksi vozila.

Aktivisti organizacije "Greenpeace" pozvali su gradske vlasti Hamburga da uvedu širu zabranu za dizelska vozila, po ugledu na Kopenhagen i Amsterdam, i po pločnicima ispisali parolu "Čist zrak za sve".

U Njemačkoj raste pritisak na veće gradove da poboljšaju kvalitet zraka, a dizelska vozila su glavna meta zato što emitiraju štetni azotni oksid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.