GLOBUS

Evropa podnijela tužbe protiv Amerike i Kine

Index.hr

1.6.2018

Evropska unija danas je odlučila pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) pokrenuti postupke protiv SAD zbog uvođenja uvoznih carina na čelik i aluminij te protiv Kine zbog kršenja prava intelektualnog vlasništva, izjavila je evropska povjerenica za trgovinu Sesilija Malmstrom (Cecilia Malmstroem). 

Vašington je ostvario prijetnju u trgovinskom ratu s partnerima i danas uveo carine od 25 posto na uvoz čelika i deset posto na uvoz aluminija iz Evropske unije, Meksika i Kanade, prenosi Index.hr.

Malmstrom je izrazila žaljenje zbog američke odluke, istaknuvši da je riječ o čistom protekcionizmu te da će EU braniti multilateralni sistem svjetske trgovine koji počiva na pravilima.

- Naša odluka pokazuje da mi ne biramo nijednu stranu. Ako svjetski akteri ne poštuju pravila, onda sistemu prijeti urušavanje. Zbog toga podnosimo tužbe protiv Sjedinjenih Američkih Država i Kine pred WTO-om - rekla je Malmstrom.

"Naša odluka, također, pokazuje odlučnost da se bavimo dubinskim uzrocima sadašnjih napetosti u trgovinskom sistemu, ali to moramo činiti u okviru sistema koji je utemeljen na pravilima i pravnim lijekovima", dodala je povjerenica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.